Így válassz megfelelő fénymásolópapírt!

Így válassz megfelelő fénymásolópapírt!

A sokszorosításnak nem kell minőségromlást eredményeznie. Ügyeljen arra, hogy a felhasználási területnek megfelelő fénymásolópapírt válasszon.

 

Nem csak a nyomtató miatt fontos, hogy megfelelő fénymásolópapírt válasszunk

 

Ha papírt választunk, egy valamivel tisztában kell lennünk: mire is fogjuk pontosan használni a fénymásolónkat? A fénymásolópapírt ugyanis nem csak a gépnek megfelelően kell megválasztani, hanem igazodnia kell a másolási szokásainkhoz és a felhasználás területéhez is.

A papír egy mesterségesen előállított anyag, természetes vagy mesterséges növényi anyagokból képzett rostok „nemezelésével”, majd összepréselésével készül, amelyet a hidrogénkötés tart össze. A gyártását az írás megjelenése majd fejlődése hívta életre. Megjelenése után szinte rögtön számtalan felhasználási módja lett, ennek köszönhetően többféle minőségben, vastagságban, színben és állagban elérhető. Ezek közül legnépszerűbb, és legsokoldalúbban felhasználható a fénymásolópapírt a reprodukciós - azaz sokszorosító - eljárások fejlődése hívta életre. A technikai fejlődésnek köszönhetően a nyomtatók és fénymásolók már nem csak az irodák és iskolák kellékei lettek, hanem nagyon sok otthonban is fellelhetők - hiszen nem csak a munkavégzést, hanem a tanulást is megkönnyítette.

A fénymásolópapírok közül a legalapvetőbb a sima, fehér A/4 másolópapír, de egyre többet lehet találkozni színes fénymásolópapírral is. Ma már nem ritka, ha egy fénymásoló képes A3 fénymásolópapír kezelésére is.

A fénymásolópapírt a súlya, vagyis vastagsága, valamint fehérsége határozza meg, amely egyúttal arra is utal, milyen területen lehet felhasználni. Ezt a 2 nagyon fontos információt a csomagolás is jelzi, amelyet mindig figyelmesen böngésszünk át. A papír súlya, azaz vastagsága gramm/négyzetméterben megadott szám. A hagyományos A4-es fénymásolópapír egy négyzetméterre vetített súlya 80 gramm. Ebből következik, hogy minél nagyobb ez a szám, a papír annál vastagabb. Ilyenek a fényesebb, nehezebb dekor papírok, amelyek akár 120g-osak, vagy még nehezebbek is lehetnek. Ezekhez viszont már komoly berendezésre van szükségünk.

Ha irodai felhasználásra vásárolunk, akkor válasszunk 500, vagy több ezres csomagot, hiszen így árban is jobban megéri. Ha viszont otthoni felhasználásra keressük, akkor elég egy 50-100 db-os csomag beszerzése, amellyel így is jó sokáig elleszünk.

A csomagoláson található másik jelzés a CIE, amely a papír fehérségét jelzi. A hagyományos fénymásolópapír fehérsége 92-es. Minél magasabb ez az érték, annál fehérebb a lap. Ha tehát számunkra fontos dokumentumot nyomtatnánk, ahol fontosak a színek, akkor minél fehérebb papírt válasszunk.

A fénymásolópapírok az A, az A+, a B és a C formátumot követik. A legtöbb országban a szabványos méretek az A formátumú papírok, az A+ típusú papírokat használják a nagyméretű nyomtatáshoz. A hagyományos A4-es papír mérete 297 x 210 mm. A B-formátum a szegély nélküli nyomtatásra alkalmatlan nyomtatóknál használható, amit aztán könnyedén lehet a szabványos A méretre vágni. A C sorozat olyan borítékokra használják, amelyek megfelelnek az A és B méretű papírokhoz. Papír rendelésnél azzal is tisztában kell lennünk - ha nem csomagban kérjük, hanem mondjuk valami különlegesebb, tekercselt változatból -, hogy egy ív papírból hány A4-es lap jön ki, és mennyi lesz a felesleg.

Ha felkeltettük érdeklődését, tekintse meg fénymásolópapír kínálatunkat!

Tartalomhoz tartozó címkék: fénymásolópapír