Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így válassz megfelelő borítékot

Így válassz megfelelő borítékot

Még véletlenül se hasonlít a boríték méretezése a papírméretezésekhez - legalábbis ami az elnevezésüket illeti.

 

Boríték és tasak: az online világban is szükség van rájuk!

 

Hiába csinálunk sok minden az online térben, hivatalos levelet máig kapunk, és előfordul, hogy nekünk is szükségünk lesz borítékra vagy tasakra. A különböző boríték méretek és azok elnevezései igencsak feladják a leckét a rutintalanoknak.

Borítékok

  • Nem is olyan egyszerű

Bár egy gyakori csomagolóeszközről van szó, a legelterjedtebb postai boríték is rombusz, téglalap vagy deltoid alakú papírból hajtogatott. Sokan gondolnák, milyen egyszerű gyártani, pedig formája adja a nehézségét is. Hiszen minden borítéknak milliméterre pontosnak kell lennie, hogy a papír könnyedén beleférjen. A formát a csúcsok behajtásával kapjuk meg, így egyik oldala egyenletes felületű, a négy behajtott csúcs egy keresztet rajzol ki. Az egyik csúcsot nem ragasztjuk le, ez adja a boríték nyílását. De az egyik él mentén egy vékony csík felhajtásával is van lehetőség a csomagolást megnyitni.

  • Boríték az emailek korában is

Borítékra még mindig szüksége van az embernek. Hivatalos leveleket továbbra is ebben kapunk meg, de számos esetben nekünk is szükségünk lehet rá. Gondoljunk csak a legegyszerűbbekre: esküvői meghívó, születésnapi köszöntő, ajándékutalvány. De hogy milyen borítékra van szükségünk, az az elnevezések miatt nem mindig egyértelmű. Pedig jó, ha tudjuk, melyik jelölés pontosan mit is takar. Mert ezek tartalmaznak betűket, számokat, esetleg milliméterben megadva a méretet. De nem valószínű, hogy így hirtelen bárki is tudná, hogy egy háromba hajtott A/4-es lap mekkora borítékba férne bele.

  • Nem modern dolog

Nehéz elhinni, de már a sumérek is használtak borítékhoz hasonló csomagolót. Több lelet is bizonyítja, hogy az agyagtáblákat próbálták védeni egy vékonyabb agyag réteggel. Ezek a kiégetés során sem égtek össze. 1901-ben Jacques de Morgan és 1907-ben Roland de Mecquenem találtak először ilyen agyagtokokat. A papír felfedezése után az i. e. 2. században Kínában már elkezdték használni a boríték ősének tekinthető papírtokot a pénz és egyéb ajándékok csomagolására. Ezeket chih poh néven ismerjük.

1845 előtt - kereskedelmi és háztartási célokra is - kizárólag kézzel készültek. Ez után viszont egy benyújtott szabadalomnak hála már gépi borítékhoz is hozzá lehetett jutni. Ezek viszont nem hasonlítottak még a ma ismert fajtákra. A gép a papírt rombusz alakúra vágta, elsimította, majd téglalappá hajtogatta. Az éleket tapadós anyaggal kenték be ott, ahol a kivágott alakzat átfedésben volt, a rögzítést viszont a felhasználók végezték. Ez a kialakítás - a szimmetrikus elrendezés és az egymást fedő fülek - lehetővé tették, hogy a legfelső lap csúcsrészénél egy kevés pecsétviasz is elég volt a lezáráshoz. A lezáráshoz alkalmazott ragasztót csak mintegy 50 évvel később kezdték a boríték füleire felvinni.

  • Mitől lett a boríték alakja rombusz?

Bár még mindig nincs egyértelmű magyarázat, valószínűleg a papír optimális felhasználása okozta ezt a kialakítást. Ezzel sokkal több papírt spórolhattak, minthogy a levélpapír köré hajtogassák a csomagolást. Viszont a gyártósoroknál pont az ellentétes eredményt érik el a rombusz kialakítással. A papírgyárakban a téglalap alakú papírok gyártása a hagyományos, így a rombuszt csak vágással és hajtogatással lehet elérni. A hagyományos papírméretekhez illeszkedő rombuszok is lényegesen nagyobbak, mint a készíthető papírívek mérete.

  • A britek terjesztették el

A 19. század elején a boríték azok számára volt elérhető, akik vállalták annak vágását és hajtását. A borítékokat az 1840-es évekig kézzel készítették. Mindegyiket egyedileg vágták ki a papírívből, így rengeteg hulladék termelődött. 1840-ben George Wilson szabadalmaztatta a tesszaláció nevű eljárást, amelynek köszönhetően a papírívből nagy mennyiségű, egybevágó borítékmintát lehetett kivágni. A keletkező hulladék mennyisége csökkent, ezzel a borítékok előállítási költsége csökkent.

A borítéknak végül brit postának köszönhetően sikerült széles körben is elterjednie, Rowland Hillnek köszönhetően. 1840 májusában indult el az előre nyomtatott borítékok és öntapadós bélyegek (a nevezetes Penny Black) terjesztése. A nyomtatást Jacob Perkins eljárásával végezték.

A borítékokat csomagban árulták, de a vágásuk még ekkor a felhasználóra maradt. A dekorációt a kor tekintélyes művésze, William Mulready készítette, de tiszavirág életűnek bizonyult, mert a közvélekedés nevetségessé tette és vissza kellett vonni. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált a zárható boríték és a felragasztható bélyeg előnye. Az illusztrált boríték elbukott, de a rombusz alakú csomagolóanayag fennmaradt. A több idő és a keletkező hulladék mennyisége ellenére mindenki számára könnyen elérhetővé vált.

1845-ben Hill bátyja, Edwin és Warren de la Rue szabadalmaztatták a borítékvágó gépet, amely azóta is fontos ipari tényező. Ez a borítékokat nem csak kivágta a papírból, de össze is hajtogatta és ragasztotta. Bár a lezáró ragasztó sáv megjelenésére még várni kellett. Ettől függetlenül ez az eljárás előkészítette, hogy a kézzel készült gazdasági jelentősége csökkenjen. Manapság az évente gyártott mintegy 400 milliárd boríték túlnyomó többsége gépi gyártású.

  • Kihívás a nyomtatásban

A mai napig minden nyomtató és többszöröző gép a téglalap alakú papírokra van optimalizálva. A boríték papírja ugyan téglalap alakú, a hajtogatásnak köszönhetően eltérő vastagságú, ami kihívást jelent a nyomdászatnak. A kereskedelmi gyakorlat szerint kizárólag a boríték előlapjára nyomtatnak, amelyet overprinting (felülnyomtatás) technikával készítenek. Ha a hajtogatott fülekre is nyomtatnak, akkor a prinitng on the flat (lapra nyomtatás) alkalmazzák. Az1998-as digitális nyomtatás forradalmának köszönhetően lehetővé vált, hogy a borítékokat házilag otthon is lehessen nyomtatni. Emiatt rengeteg cég használja ki, hogy logóval vagy mintával ellátott borítékban küldjön levelet ügyfeleinek.

  • Visszaesés

A digitalizációval folyamatosan megfigyelhető volt a postai szolgáltatások visszaesése. Az e-mail megjelenésével ez tovább fokozódott. Ami ugyan várható volt, de egy 2008-as jelentés szerint ennek mértéke még a szakértőket is meglepte. A jelenség alapvető oka a "hagyományokat lecserélő technológia" nevű folyamat. Ez az Egyetemes Postai Unió szempontjából kellemetlen, mivel az egy specializálódott nemzetközi szervezet, és egyben a kormányok számára egy bevételi forrás.

  • Borítékfajták

            - Ablakos boríték

Az ablakos borítékot Americus F. Callahan találta fel 1901-ben, a szabadalmat a következő évben adták ki. Az ablakos boríték esetén a boríték előlapja téglalap formában ki van vágva és egy vékony műanyag fóliával van ellátva. Általában a címzés helyén, amelyet így a levél felső része tartalmaz, amely hajtás után a boríték ablakán keresztül lesz olvasható. Bár a címzést védi ez a megoldás, a műanyag használata miatt az újrahasznosítást megnehezíti. Az ablak méretére nincsenek nemzetközi szabványok, bár helyileg, például Németországban vagy az Egyesült Királyságban szabályozzák

            - Biztonsági boríték

A biztonsági borítékot az illetéktelen betekintés elleni védelem hívta életre. Nem ritka, hogy a boríték belsejét speciális mintázattal látják el, ami a tartalom elolvasását megnehezíti.

            - Levelezőboríték

A levelezőborítékok tipikusan a nagyméretű, a hagyományos, A/4-es papírra nyomtatott dokumentumok küldésére szolgálnak, amelyeket nem szeretnénk összehajtani, vagy terjedelme miatt nem is tudnánk összehajtani.

            - Élelt boríték

Érzékeny, törékeny anyagok küldésére szolgáló boríték. A párnázás lehet újságpapír, műanyag hab vagy buborékfóllia.

            - Irodai boríték

Az Egyesült Államok szövetségi kormányhivatalai az SF65 szerinti borítékokat használják. Ezeket nem ragasztószalaggal, hanem fűzött zsinórral zárják le. A köznyelvi megnevezésük "Holey Joe” vagy "Shotgun". Ezek a borítékok könnyen újrahasznosíthatóak, így különleges címzési módszert alkalmaznak: a régi címzettet egyszerűen áthúzzák, és az új címzettet egy következő mezőbe írják. Mivel nem szerepel a szabványos borítékok listáján, ezért egyre kevésbé használják.

            - Aerogram

Speciális fajta az aerogram, azaz légi távirat, ami olyan levélpapírt jelent, ami borítékká hajtható össze, így a küldemény tömege csökkentett lesz a hagyományos boríték-levél pároshoz képest. Ez különösen légiposta esetén hasznos újítás. A kézzel készített borítékok is tekinthetőek aerogramnak, mivel a belső felületük egyben információhordozó is lehet.

Jelölések útvesztője

Manapság a borítékokat szabvány méret szerint szokás megkülönböztetni. Ezekből nincs túl sok, de azokat jó, ha ismerjük. Természetesen ezektől eltérő - egyedi - méretek is léteznek, amelyeket leginkább üdvözlőlapoknál és ajándékutalványoknál használunk.

LC4: az 5-ösnél kétszer, a 6-osnál négyszer nagyobb. Magyarán egy A4-es papír ebbe egészben, azaz hajtás nélkül belefér. A hosszabbik oldalán záródik. (Ilyen az LB4 is)

LC5: ahogy a fentebbi állításból látszik, a 4-es fele, a 6-osnál kétszer nagyobb, azaz az A4-es papír félbehajtva fér bele.

LC6: a hagyományos, kis méretű boríték, amelybe az A4es papír négybe hajtva fér bele.

LC5/6: Ezt magyarul inkább a számlalevél formátummal lehet leírni, annál egy picivel nagyobb, azaz az A4-es papír a rövidebb oldala mentén harmadrészre hajtogatva kényelmesen elfér benne.

TC4 tasak: Ebben is hajtás nélkül elfér egy A4es papír, viszont itt a záródás a rövidebb oldalra esik.

A borítékok másik megkülönböztető tulajdonsága lehet, hogy bélésnyomott-e. Ami azt jelenti, hogy a boríték belső felére egy egyszínű homogén (általában szürke) réteget visznek fel, amely így megakadályozza a boríték átláthatóságát. A számtalan méretnél már csak a található színek száma több.

Tasak

A tasak szót gyakran szinonimaként használják a borítékra. Ezért van az, hogy légpárnás tasak a legtöbb helyen légpárnás boríték néven ismert. Sokban nem is különböznek, ami a kialakítást és formát illeti, viszont a legszembetűnőbb különbség a vastagsága. Ugyanis belülről egy műanyag légpárnás belsőt kapnak, amelynek köszönhetően törékeny vagy sérülékeny dolgok is küldhetők. Ragasztócsíkja sokkal erősebb, kívülről pedig vízlepergető réteget kapott, és a hagyományos fehér szín mellett barna színben kaphatók. A boríték és papírméretektől eltérően sajátos jelzéseket használnak, 11 szabvány méret létezik.

Ha pedig papír-írószerre van szükséged, akkor segítünk beszerezni, nézz szét nálunk irodaszer webáruházunkban!

Keresés