Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk megfelelő nyomtatópapírt?

Hogyan válasszunk megfelelő nyomtatópapírt?

Nyomtatópapír választásánál fontos tisztában lennünk a nyomtató típusával, és azt se árt tudnunk, mit szeretnénk nyomtatni

 

Nyomtatópapír választásánál fontos tisztában lennünk a nyomtató típusával, és azt se árt tudnunk, mit szeretnénk nyomtatni. A nyomtatópapír választásnak ugyanis mindkettőhöz egyformán igazodnia kell, és ezt nem vehetjük félvállról. A papírt több tulajdonság határozza meg, ezekkel jó választás előtt tisztában lenni.

Formátum

Hogy milyen méretű és formátumú papírra van szükségünk, azt a nyomtatónk határozza meg. Az átlagos otthoni nyomtatók A4-es formátumra nyomtatnak, általában is a kisebb méreteket is kezelik, és manapság már nem ritka, ha a nagyobb, A3 formátumot is kezelik.

 

Súly

A papír súlya, azaz vastagsága gramm/négyzetméterben megadott szám. A hagyományos A4-es fénymásoló- és nyomtatópapír egy négyzetméterre vetített súlya 80 gramm. Ez a szám minél nagyobb, a papír annál vastagabb, és annál jobb minőségűek. A legmagasabb minőségűek vastagsága akár 300 g/m2 is lehet. A legnépszerűbb természetesen a sima, 80-90g-os nyomtatópapír, amelyet így is számtalan területen tudunk felhasználni, és a legtöbb otthoni és irodai nyomtatáshoz is bőven elegendő.

 

Minőség

A minőséget a papír súlya, vastagsága határozza meg, amely a felhasználás módját is jelöli. 

 

A osztály 

A legkiválóbb osztály. Ezek a papírok a tintasugaras és lézernyomtatóhoz is használhatók, valamint az átlagos fénymásolókba is többnyire ezt használják. Kifejezetten érdemes ilyet használni, ha kétoldalas nyomtatást használnánk, ugyanis a tinta nem verődik át a két oldalon. ( Ezt a papír opacitási - átlátszósági - értéke határozza meg, azaz a papír milyen mértékben tartja vissza a rajta átmenő fényt. Minél nagyobb a szám, annál alacsonyabb az átlátszóság.) Hátránya, hogy elég drága, így a mindennapi használathoz nem ajánljuk, hiszen nem költséghatékony.

 

B osztály 

Szintén minden típusú nyomtatóhoz és fénymásolóhoz alkalmas. Ár-érték arányban a legjobb választás, ha legalább 250 nyomtatási lapot meghaladja a nyomtatás mennyisége. Kiváló kétoldalas nyomtatáshoz is, így nagyobb cégeknek is érdemes ezt választani. 

 

C osztály

A legolcsóbb, és így a leggyakoribb papírtípus, hiszen ha e-mailt, vázlatot kell nyomtatni, arra tökéletesen alkalmas, legyen szó lézernyomtatóról vagy fénymásolóról. A tintasugaras nyomtatók többsége is tudja kezelni, de az alacsony minősége miatt a nyomtatási kép nem túl jó minőségű. 

 

Papír színes lézernyomtatáshoz

A lézernyomtatókban használatos speciális papírok súlya általában 80-250g/m2, amelyek vastagságuk miatt a kétoldalas nyomtatást is megfelelően elbírják.

 

Fotópapír

Ez különleges típus, amely viszonylag sokszor előfordul, ha otthon akarunk  tintasugaras nyomtatónkkal fotót nyomtatni. Az egyik fele fényes, azaz speciális fotóemúlzió van, ez lép vegyi reakcióba a tintával. Ettől lesz a fotó élénk színű, kontrasztos, azaz élethű. Vastagsága általában 120 és 300 g/m2 között van, a jobb minőség 200 g/m2-nél kezdődik.

 

Fehérség

A CIE érték jelzi a papír fehérségét. A hagyományos fénymásoló- és nyomtatópapír fehérsége 92-es. Minél magasabb ez az érték, annál fehérebb a lap. A klasszikus fehér papír eléri a 150 CIE értéket. Az újrahasznosított papír fehérsége kb. 50 CIE.

Tartalomhoz tartozó címkék: nyomtatópapír

Keresés

Árukereső.hu

Affiliate program