Egy valamire való cég konyhája igazi közösségi tér az irodán belül

Egy valamire való cég konyhája igazi közösségi tér az irodán belül

Az irodai konyha az irodaüzemeltetésben nem meglepő, viszont tessék-lássék módjára nincs értelme csinálni. A dolgozóknál ugyanis jó pont, ha a vezetőség a pihenőidejükre is gondol.

 

Ha irodát üzemeltet, tartson fent megfelelő irodai konyhát!

 

Bár sok helyen pontosan beosztott szünetekkel dolgoznak az emberek, a legtöbb irodában azért ezt elég rugalmasan kezelik. Az irodai konyha ezért számtalan lehetőséget kínál, hiszen a cég méretéből, profiljából adódóan számtalan módon használható ki. És természetesen ezekhez az igényekhez a konyhának – és a vezetőségnek is – alkalmazkodnia kell. Magyarán a konyha legyen rendesen felszerelt, és ne arra alapozzon, hogy ha a dolgozó kávézni akar, akkor hozzon magának!

Irodai konyha – de miért?

Minden cégnél megvan a saját magukra jellemző időbeosztás, de törvényileg is előírt, hogy a dolgozóknak mennyi pihenőidő jár, és az milyen időközönként. Ezt szeretné mindenki megfelelő helyen eltölteni, és a cég költségvetése határozza meg, mennyire felszerelt konyhát bocsát dolgozói rendelkezésére.

A dolgozókon túl ha egy vállalat sok ügyfelet, vendéget fogad, akkor igenis szükséges egy olyan, különálló egység létrehozása és felszerelése, amellyel a vendégeket meg lehet kínálni rendes, főzött kávéval, hűtött innivalókkal, vagy akár saját készítésű szendvicsekkel.

Ezek mind befolyásolják, mennyi mindenre van szüksége egy irodai konyhának. De lássuk lépésről lépésre!

Ez kell egy irodai konyhába!

Az irodai konyhák felszerelésén nem kell sokat gondolkodni, de egy alapos átgondolásra azért szükség van. Mindenkinek van otthon konyhája, így kiindulásnak természetesen jó, viszont nyilvánvalóan ebédet főzni nem ott fogunk, így máris saját konyhánk felszerelése egyből leredukálódik. Ahogy nem kellenek fűszerek, lábasok, tűzhely sem. De akkor mi az, ami kell?

Berendezések

Mindenképp szükségünk van egy asztalra vagy egy megfelelő méretű pultra. Az irodai konyha egyben közösségi tér is, hiszen eltérő részlegen dolgozó embereknek itt van lehetősége váltani egy-két szót a másikkal. A megfelelő méretű felület lehetőséget ad az előkészületekre, ha vendégváró inni- és ennivalókat kell előkészítenünk.

Szinte magától értetődik a hűtő megléte, hiszen nem csak a dolgozók tudják tárolni benne dolgaikat, hanem a fentebb említett, vendégeknek szánt innivalókat is hűteni tudjuk. Ugyanez vonatkozik a mikorhulllámú sütőre is. Mindkét eszköz darabszámát és méretét az határozza meg, mekkora a cég létszáma. Egy nagyvállalatnál előnyös, ha minden szinten van kialakított konyha, hiszen egy mikrónál 4-5 embernél is dugó alakulhat ki. Ahogy a hűtőben se biztos, hogy jó, ha egymásra pakolják a dolgozók az ételeket.

Nem nagyon van olyan cég, amelyik tud kávé nélkül működni, ugye? Ezért szinte a legtöbb dolgozó örül neki, ha van kávégép, amelyet használhatnak munka közben. Ezt automata is helyettesítheti, bár az nyilván nem olyan, mint egy frissen főzött fekete. A vezetőség döntése, hogy állják-e a belevaló kávét, vagy azt csak a vendégeknek szolgálja fel „céges pénzen”. A dolgozók viszont ilyenkor összeállva szokták megoldani a kávézást, azaz közösen veszik a hozzávalókat. Ez szinte kivétel nélkül mindenkinek bele szokott férni, de már maga a lehetőség megadása is nagy szó a cég részéről.

Ha tudunk is kávét főzni, kell valami, amiben el is fogyasztjuk. Sok helyen a dolgozó saját, „benti” bögrét, csészét, poharat használ, de számos vállalat már ezekkel megrakott szekrényekkel várja a dolgozókat, azaz nem kell maguknak hozni, hanem mindenki tudja a közöset használni. Ugyanez vonatkozik az evőeszközökre is. Ez nyilván felveti azt a problémát, mindenki megfelelően elmosogat-e maga után, vagy a sokadik elhasznált bögre után egyszer csak kiürül a szekrény, és mindenki várja a csodát, hogy maguktól tiszták legyenek és vissza is menjenek a szekrénybe, hogy másnak is jusson.

Tányérral ennél jóval egyszerűbb a helyzet, azt szinte mindig biztosítanak a cégek, bár még a legtöbb helyem máig divat, hogy ha valaki viszi az ebédjét, akkor melegítést követően abból is fogyasztja azt el.

A felszerelés része továbbá szemetes, vagy szemetesek, megadva a lehetőséget a szelektív hulladékgyűjtésre is.

Gépek az irodai konyhában

Bár a mikró, a hűtő és a kávéfőző is gép, azért akad még pár dolog, amit érdemes megfontolnunk. Az egyik ilyen a vízforraló. Filléres dolog, mégis az év szinte minden szakaszában jól jön tea, levesek vagy instant kávék elkészítéshez.

A mosogatás, mint fentebb írtuk, az irodai konyhában sok gondot okozhat, főleg, ha mindenki a másikra vár. Ezért érdemes ezt kiküszöbölni – ha a keretek hagyják – egy mosogatógéppel.

A legtöbb irodában már megtalálható, és érdemes is elgondolkodni egy vízadagoló beszerzésén. Főleg, ha nem megfelelő a vezetékes víz, esetleg könnyebben és gyorsabban szeretnénk hideg vagy forró vízhez jutni.

Filléres apróságok, amelyek jól jöhetnek

Számos olyan, valóban filléres apróság szükséges az otthoni és irodai konyhába, amely megkönnyíti mindenki életét. A legalapvetőbb máris a fogvájó. Ugye mennyire kellemetlen, ha többen ebédelünk egyszerre, és akár saját, akár más fogán ott marad az étel, amelyet előbb próbálunk diszkréten eltávolítani, ha nem sikerül, akkor marad a beletörődés. Másoknak pedig nem merünk szólni, ha észrevesszük. Jobb ezt megelőzni.

Mivel sok dolgozó maga viszi az ebédet, azok megfelelő tárolása fontos szempont nekik. A műanyag doboz nem mindig megfelelő, főleg, ha túl kevés étel maradt meg, amit nem feltétlen szeretnénk hazacipelni, de a dobozt is elmosnánk már. Vagy épp elpattant a teteje, letört a füle, stb. Emiatt kell felkészülni a „konyhai vészhelyzetekre”. Ennek egyik eszköze a köznyelvben csak befőttes gumiként elhíresült gumigyűrű, amellyel számos záródási probléma orvosolható. Készüljünk frissentartó fóliával vagy alufóliával, a mosogatás miatt pedig mindig legyen tiszta és megfelelő szivacs, gondolva a zsírosabb vagy durvábban szennyezett edényekre is. Ez utóbbi miatt érdemes műanyag vagy fém dörzsit vagy enyhébb, lapsúrolós szivacsot beszerezni.

És természetesen ne feledkezzen meg a mindig tiszta konyharuháról, törölközőről, vagy elegendő papírtörlőről és szalvétáról sem.

Webshopunkban mindent megtalál, amely a megfelelő irodaüzemeltetéshez kell! Nézzen szét nálunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: irodai konyha